A párkapcsolat fejlődési szakaszai

 

Minden párkapcsolatban bekövetkezik előbb vagy utóbb, hogy a rózsaszín köd felszáll és elbizonytalanodunk, vajon tényleg a megfelelő embert választottuk-e életünk párjának. A párkapcsolatok az idő múlásával változnak, fejlődnek. Teljesen normális, ha vannak jobb és rosszabb időszakok, de soha se várjuk, hogy a kezdeti idők intenzitása visszatér, ugyanis ez már nem lehetséges, bármennyire is szeretnénk.

A kapcsolatok dinamikája és a kisbabák személyiségfejlődése meglepően sok hasonlóságot mutat. A babák és édesanyjuk kapcsolatában a kötődés és a függetlenedés ismétlődik, de mindegyik szakasz összetettebb, mint az előző. A párkapcsolatokban elengedhetetlen, hogy ne rekedjünk meg egyik szinten sem, mert akkor akár élhetetlenné is válhat a kapcsolat és egy esetleges elválás is bekövetkezhet.

Nézzük melyek a párkapcsolat fejlődésének szakaszai:

Szimbiózis:

Bizonyára mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor körbeölel az a bizonyos rózsaszín köd, tombolnak a hormonok, adrenalin szintünk az egekben. Minden szabad percünket a szerelmünkkel szeretnénk tölteni, „én” helyett csakis „mi”-ben tudunk gondolkozni, társunknak csakis – sokszor még a nem létező – a pozitív tulajdonságait véljük felfedezni. Ez az időszak minimum hat hónapig, de legfeljebb két évig tarthat, ugyanis a szervezetünk maximum ennyi ideig bírja a pozitív stresszt.

Differenciálódás, eltávolodás, leválás:

A „mi” mellett megjelenik az „én”. Jönnek a szürke hétköznapok, amelyek során felfedezzük párunk negatív tulajdonságait is. Optimalizálódik az együtt töltött idő, igényünk lesz külön programokra. Az eltérő családi környezetből, más-más mintával érkező felek megpróbálják társukat a saját elképzelésük szerint formálni, és ez sajnos sok esetben vitákhoz, nézeteltérésekhez vezet. Amennyiben az első szakaszban kialakult a kötődés és a bizalom, a párok jó eséllyel túlélik ezt a nehezített időszakot. Sajnos, sok esetben, a párkapcsolat ebben a szakaszban véget ér abba az illúzióba kergetve önmagunkat, hogy majd egy elkövetkezendő szerelem meghozza a várva várt tökéletes harmóniát, elkerülve a konfliktusokat, amire persze nem kerül sor sosem.

Önállósodás, stabilizálódás:

Ez a szakasz az „ők”-ről szól. Itt már nem a párunk, hanem a külvilág tartja nekünk a tükröt. Ez az önmegvalósítás időszaka is, de fontos a munka és az otthon közötti egyensúly megteremtése. Ideális esetben a külvilágban szerzett élményeinket pl. munkahelyi történések, meg tudjuk osztani társunkkal a nap végén. Azok a párok, akik megküzdöttek az eltávolodás időszakával, tudnak kapcsolódni egymáshoz a másik elvesztésének a félelme nélkül.

Újraközeledés, megszilárdulás:

Miután a párok megküzdöttek az első három szakasszal, ismerik önmaguk és párjuk határait, igényeit, elérkezhet az igazi meghittség és harmónia időszaka, amelyben az „én” és a „mi” együttesen van jelen. Az érzelmek intenzitása csökken, viszont a kötődés és a bizalom elmélyül.

Általánosságban elmondható, hogy az egyének nem egyszerre lépnek be egy-egy szakaszba és az egyes szakaszok időtartama is eltérő lehet, ami konfliktusok forrása lehet.

 

Ha nem csodára, hanem segítségre van szükséged, ha szeretnéd, hogy egy semleges kívülálló nézzen rá a problémádra, ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan működtetheted jól a párkapcsolatodat, akkor keress meg minket. Szeretettel várunk! Focus Terápiás Műhely