Az érzelmekre fókuszáló terápia párok és családok számára

 

Az EFT terápia népszerűsége napjainkban egyre növekszik, ami nem véletlen. Ma Magyarországon 10 házasságból 6 válással végződik, de ezen felül léteznek olyanok is, amelyek csak papíron léteznek. Érthető, hogy jól jön a szakszerű segítség.

Az érzelemfókuszú párterápia (ÉFT) egyszerű, jól alkalmazható módszer mind a kliens mind a terapeuta számára, az aktuális „itt és most” érzelmekre fókuszál.

Nálunk 2016-ban jelent meg a John Bowlby kötődési kutatásaira alapozott módszer, melyet Susan M. Johnson gondolt tovább. Bowlby halála után kezdték el vizsgálni, majd alkalmazni gyerekeken végzett kutatásainak eredményét a felnőtt társas kapcsolatokban is. Bowlby a világháborúban özvegyen maradt nőket vizsgálva összefüggést talált az árván maradt gyermekek magatartásmintáival és felfedezte, hogy a kötődési igény a felnőttekben is megvan, ami tulajdonképpen a párkapcsolatokat is formálja.

Ezek a kutatások bebizonyították, hogy a felnőttek is a gyerekekhez hasonlóan az érzelmi kötődést keresik. Sőt akkor tudjuk igazán megérteni a párkapcsolati konfliktusokat, félelmeket, drámákat, ha kötődő kapcsolatként tekintünk rá. Ha gyermekkorban nem alakult ki egészséges kötődés a szüleinkhez, felnőttkorban megjelenhet a bizalmatlanság, csalódástól és az elvesztéstől való sokszor alaptalan félelem, de jó hír, hogy ez a módszer lehetőséget ad ennek a korrekciójára is.

Ez az érzelmi biztonságra való törekvés adja a kapcsolat alapját, ahova a párok időről-időre vissza tudnak találni egy-egy konfliktus, nehézség, eltávolodás után.

A felnőtt kötődési kapcsolatok azonban három pontban eltérnek a gyermek és szülője között fennálló kötődéstől:

  1. kölcsönös
  2. része a szexualitás
  3. felidézhető, ha a partner nincs a közelben, megnyugtatás céljából bármikor felidézhető a képe, ezáltal támaszt nyújt a távolból is

Az ÉFT egyik fontos alappillére a rendszerszemlélet, hiszen a párkapcsolati kontextust, a felek dinamikáját, adok-kapok magatartási láncolatait vizsgálja. Sokszor tudattalanul is, de az egyik fél reakciója létrehozza a másik fél reakcióját, ezért az ÉFT cirkulárisan figyeli a párkapcsolati interakciókat. A ciklus beindítója a vélt vagy valós eltávolodás, amit az egyik fél észlel. Ilyenkor az agy őspánikkal reagál, fél a kapcsolat elvesztésétől. Pánikszerűen megpróbáljuk a megszakadt kötődést helyreállítani, ennek a módja viszont félelmet ébreszthet társunkban és ezáltal súlyosbíthatja a kapcsolati sérülést, így támadó vagy kerülő pozícióba kerülünk. Elmondhatjuk, hogy a terápia élményközpontú, mert az „itt és most” megélésével dolgozik, valamint személyközpontú, mert olyan elfogadó és biztonságos légkört biztosít, amiben a felek fel tudják vállalni a negatív érzéseiket, félelmeiket és a vágyaikat is.

Bár Magyarországon még viszonylag új ez a szemlélet, de kutatások bizonyítják, hogy bármilyen közegben sikerrel alkalmazható. Azonban ez az érzelemfókuszú szemlélet magával hozza azt is, hogy elfogadóbbá és nyitottabbá válljunk azok iránt, akik számára igazán fontosak vagyunk.

Ha nem csodára, hanem segítségre van szükséged, ha szeretnéd, hogy egy semleges kívülálló nézzen rá a problémádra, ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan működtetheted jól a párkapcsolatodat, akkor keress meg minket. Szeretettel várunk! Torma Joel