Egy párkapcsolat első évében lángol a szerelem a legintenzívebben, éppen ezért meglepő egy a napokban napvilágot látott tanulmány eredménye, miszerint a párkapcsolatok 70%-a már az első évforduló előtt tönkremegy. Ugyanez a tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy öt év után ez a szám 20%-ra csökken. De pontosan mik azok a tényezők, amik miatt ilyen magas lehet a fent említett arányszám?

Egyik előző blogunkban írtunk a párkapcsolat szakaszairól, most az első két szakasz, illetve az itt felmerülő lehetséges problémák kerülnek előtérbe. A szimbiózis időszakában minden időnket szeretnénk a párunkkal együtt tölteni, ha pedig nem lehetünk együtt folyton a telefonon lógunk. Úgy érezzük, szinte eggyé válunk párunkkal, nem látjuk csak a másik pozitív oldalát, sokszor még olyan tulajdonságokat is, ami a valóságtól igencsak eltér. Éppen ezért ebben az időszakban az lenne a legfontosabb, hogy a másikat minél jobban megismerjük, kialakítsunk róla egy reális képet. Mindenképp beszéljünk át olyan kérdéseket, témákat, mint a házasság, hűtlenség kezelése, konfliktuskezelés, szexuális élet, pénzügyek, gyermeknevelési elvek, szerepvállalás a családi életben.

A szimbiózis időszaka maximum 2 évig tart, majd lehull a rózsaszín szemüveg és meglátjuk társunk valódi énjét, ez a differenciálódás időszaka. Itt jelennek meg általában az első nagyobb viták, konfliktusok. A párok elkezdenek újra nyitni a külvilág felé, visszatalálnak a barátokhoz, családtagjaikhoz, akik a szimbiózis időszakában a háttérbe szorultak. Ez sokszor féltékenységre adhat okot, főleg abban az esetben, ha nem egyszerre lépünk a differenciálódás időszakába. Szem előtt kell tartanunk, hogy ha társunkat be akarjuk zárni magunkhoz láncolva, azzal pont az ellenkezőjét érjük el. Mindenkinek szüksége van személyes térre és időre akár egyedül, akár a társa nélkül valaki mással, de ezáltal újra feltöltődve tud ismét minőségi időt együtt tölteni szerelmével. Ebben a szakaszban jellemzően az álarcok lehullnak. A kapcsolat elején mindenki igyekszik a legjobb arcát mutatni, viszont az idő múlásával előjönnek hibáink, valós személyiségünk. Fel kell ismernünk, hogy senki sem tökéletes, el kell fogadnunk társunkat, mert szeretjük és ezt a szeretetet ki is kell mutatni minden egyes nap. Ha ezt nem tesszük meg, könnyen elhidegülhetünk egymástól, ami elváláshoz is vezethet. Ha viszont tudatosan odafigyelünk erre, akkor képesek leszünk elfogadóbbak lenni, amibe az is beletartozik, hogy nem akarjuk párunkat megváltoztatni. Gyakori hiba, hogy a szerelmünk (szerintünk) rossz tulajdonságait, szokásait meg akarjuk változtatni, ami újabb konfliktusok sorozatát indíthatja el. Figyeljünk arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden hibát, rossz szokást el kell fogadni!

Különböző családokból különböző mintákkal érkezünk egy kapcsolatba, természetes, hogy bizonyos dolgokról másképp gondolkodunk. Sokan nem képesek leválni születési családjukról még akkor sem, ha már megházasodtak. Természetesen itt nem arról van szó, hogy választani kellene, de az élet rendje az, hogy leválunk szüleinkről és új családunkat preferáljuk.

Ha nem csodára, hanem segítségre van szükséged, ha szeretnéd, hogy egy semleges kívülálló nézzen rá a problémádra, ha szeretnéd megtanulni, hogy hogyan működtetheted jól a párkapcsolatodat, akkor keress meg minket. Szeretettel várunk!