Szexuális nehézségek a párkapcsolatban

A párkapcsolati elégedettség kihat egész életünkre, ennek pedig egyik alapköve a jól működő szex, aminek a jelentősége kb. 20% egy kapcsolatban.  A szexuális problémák között jelentkezhet merevedési zavar, korai magömlés, az orgazmus, illetve a vágy hiánya, továbbá nem egyszer előfordul, hogy a szexuális élet tejesen megszűnik. Férfiaknál és nőknél is előfordulhat a szexuális vágy hiánya, sajnálatos tény, hogy a házasságok jelentős része teljesen szexmentes. A szexuális vágy másképp jelenik meg a két nemnél. Míg a férfiakra a vizuális ingerek hatnak, addig a nőknél el kell indulnia egy fiziológiás folyamatnak (pl. ölelés, simogatás hatására) ami kiváltja a vágyat. Ezen problémák mögött egészségügyi okok is meghúzódhatnak. Abban az esetben, ha ezeket kizártuk, érdemes felkeresni egy párterapeutát, komolyabb esetben szexuálterapeutát.

Bár a szexuális problémák az egyén szintjén jelentkeznek, mégis a párterápia hatáskörébe is sorolhatjuk, hiszen kihat a kapcsolat minőségére. Érdemes megemlíteni, hogy önmagában a párkapcsolattal való foglalkozás a szexuális problémákat nem szünteti meg, de mindig szükséges a kapcsolatot, kötődést vizsgálni, megerősíteni.Ha egy kapcsolatban szexuális problémák jelentkeznek, az okokat két fő csoportba sorolhatjuk.

Az egyik leggyakoribb ok a teljesítményszorongás. Sok esetben saját magunkkal szemben támasztunk túl nagy elvárásokat, amit tovább nehezít a helyzet intim volta. Másik ok a szexkommunikáció hiánya. Mint a hétköznapi élet egyéb területein, itt is épp olyan fontos, hogy meg tudjuk beszélni a párunkkal mit szeretnénk, mi esik jól, mik a vágyaink. Ha már tudunk és merünk is róla beszélni, az már előbbre visz minket a probléma megoldásában.

A szexuális fejlődésben alapvető fontosságú, hogy csecsemőkorban milyen kötődés alakult ki édesanyánkkal az érintésen, szoptatáson keresztül. Ha valaki bizonytalan-elkerülő kötődésű, akkor valószínűleg csak a felszínes kapcsolatokat keresi. Az előjáték rövid vagy el is marad, mindig magára koncentrál a szexben. Házasságban gyorsan megunja társát és keresi az egy éjszakás kalandokat. A bizonytalan-szorongó kötődésű ember intenzíven éli meg a kapcsolatot. A testi érintés fontosabb számára, mint maga az orgazmus. Ha félelemteli elkerülő kötődésű valaki, akkor valószínűleg szoros kapcsolatra vágyik, akarja a szexet, de amikor lehetőség adódik, elmenekül.Ha biztonságos kötődésű vagy akkor rugalmas vagy a szexben, elvárod, hogy figyeljenek rád, de te is odaadó vagy.

Bármelyik típusba is tartozunk fontos szem előtt tartani, hogy mindenki saját maga felelős a szexualitásáért, orgazmusáért. Minden belefér egy párkapcsolatba, ami mindkettőtök számára elfogadható, legyen az pl. felnőtt filmek nézése vagy önkielégítés. A lényeg, hogy mindketten érezzétek jól magatok az együttlétek során függetlenül az orgazmusok számától.