Mediáció

Focus Terápiás Műhely

Mediáció

Mediációs folyamatra akkor kerül sor, ha két vitás fél önállóan már nem képes megegyezni egymással. Ilyenkor a mediátor, mint harmadik, pártatlan személy kerül bevonásra, hogy objektív hozzáállásával segítse a felek közötti kommunikációt és segítse a megegyezést. Ennek a harmadik félnek nem kell az adott kérdés szakértőjének lennie, szakmai tanácsot nem is adhat. A mediátornak a mediáció szakértőjének kell lennie.

A mediációs ülés során a vitás felek megtartják az eredmény feletti kontrolljukat úgy, hogy közben a folyamat irányítását átengedik a mediátornak. Közös megoldásuk jövő orientált és reális, hogy az fenntartható és betartható legyen mind a kettejüknek. Amennyiben az első ülés alkalmával a felek nem állapodnak meg, lehetőség van további ülésre/ülésekre.

A mediáció főbb területei, mellyel leggyakrabban találkozunk

A párkapcsolati mediáció

Párkapcsolati mediációra akkor kerül sor, amikor a kapcsolat megromlott vagy  problémák feszítik, de van még remény és szándék az együtt maradásra. A párkapcsolati mediáció során először is tisztázzuk, hogy konkrét konfliktusról van-e szó, amit egy-két mediációs ülés alkalmával tisztázhat, megbeszélhet egymással a pár, vagy átfogó kapcsolatjavító mediációs folyamatra van-e szükség. A felek közötti konkrét nézeteltéréseket mediációs technikával segítünk megbeszélni, megoldani. Amennyiben kapcsolatjavító mediációra van szükség saját fejlesztésű módszerünkkel segítjük ki a párt a válságos időszakból. Ez utóbbi maximum 3-4 hónapot vesz igénybe. Ebben a folyamatban a legtöbb esetben az elsődleges cél a bizalom helyreállítása, és a kommunikáció javítása

Családi mediáció

Családi mediáció azokban az esetekben lehet hasznos, amikor a család különböző tagjai között romlott meg a viszony. Ennek legtöbbször konkrét, jól megfogalmazható okai vannak, mely okok tisztázásához hathatós segítséget nyújthat egy mediátor jelenléte, segítsége. Mediátor irodánkban szívesen fogadjuk egy család több tagját is, mivel gyakoriak a többszereplős konfliktusok. Számtalan sikeres mediációnk volt már testvérek közötti, anyós-meny, szülő-gyermek, anyósok-gyermekek relációban felmerülő konfliktusokban.

Iskolai mediáció

Az iskolai konfliktusok egyre nagyobb számban fordulnak elő, a vitakultúra, a konfliktusok konstruktív rendezésének módja hiányosságokat mutat. A mediáció alkalmas a viták, konfliktusok emberséges, agressziómentes, nyertes-nyertes feloldására, a tudatos kommunikációra, ami az egész iskolai működésmódra hatással van. 

Hogyan működik a mediáció?

 

„A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.”

Dan Millman

Előzetes konzultáció

Kb 20 perces ismerkedés telefonon vagy online

l

Időpont foglalás

Időpont egyeztetése telefonon vagy emailen

Konzultáció

Párkapcsolati, családi vagy iskolai mediáció személyesen vagy online.