Ölelj át

Kapcsolatgazdagító program pároknak

“Ölelj át!” Kapcsolatgazdagító program pároknak

A Hold Me Tight (Ölelj át!) kapcsolatgazdagító program Dr. Sue Johnson párterapeuta által kidolgozott, párkapcsolati érzelmi szükségletekre strukturált, 8 lépésből álló nemzetközi tréning, amely az érzelmi fókuszú párterápia elméletére és terápiás módszertanára épülve gazdagítja és mélyíti a párkapcsolatokat.

 A programra azon pároknak érdemes jelentkezni, akik szeretnének közelebb kerülni egymáshoz, szeretnék elmélyíteni a párkapcsolatukat és megerősíteni érzelmi biztonságukat, valamint fejlődni szeretnének nehézségeik közös megoldásában, konfliktusaik hatékony kezelésében. A tréning nem terápiás jellegű, hanem párkapcsolati edukációs tréning, amelyre érdemes akár preventív célzattal jelentkezni, vagy párterápiát megelőzve, kiegészítve is.

Ölelj át

 

A szeretet-, és bizalomteljes felnőtt párkapcsolat három alapvető feltétele: az egymással szembeni nyitottság, az egymásra hangolódás és a kölcsönös válaszkészség.

 

A tréning célja, hogy a párok megismerjék a párkapcsolati kötődés természetét, egymás kötődési stratégiáját, és egymást segítve kialakítsák a biztonságos kötődést, hatékonyabb problémamegoldási mintákat, amelyek nélkül tartós, bizalmon alapuló szeretetteljes kapcsolat nem alakulhat ki és nem tartható fenn.

A programról

 

N

A program felépítése

A program során a párok többek között tematizált videorészleteket néznek meg, majd a kidolgozott tematika alapján először kettesben megbeszélik a videón felvetett kérdéseket, amely beszélgetésbe facilitálólag bekapcsolódom. Majd a párok közösen is átdolgozzák a hallottakat és saját szempontjaikat, véleményüket. A csoportfoglalkozások során a fókuszt a folyamatokra, az elhangzottak általánosabb értékelésére, a felmerülő kérdések átbeszélésére és nem a párok személyes gondjaira helyezzük.

N

A program elméleti háttere

Az érzelmi fókuszú modellt és terápiát (EFT) Sue Johnson és Les Greenberg alkotta meg az 1980-as években. Ezt a modellt pár-, család-, és egyéni terápiáknál, valamint az” Ölelj át tréningnél is alkalmazzák. Az EFT terápiás beavatkozásai, illetve tréningjei integrálják a humanisztikus és élménycentrikus, valamint a rendszerszemléletű, strukturális megközelítéseket annak érdekében, hogy újrastrukturálják az érzelmi élményeket, valamint a pár/család tagjai között zajló interakciókat, ezzel hozzásegítve őket egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb élethez.

N

EFT

Az EFT hatékonyságával kapcsolatban számos kutatást végeztek, és folyamatosan végeznek még ma is. Ezek az eredmények jelentős terápiás hatást mutatnak, amelyek ráadásul hosszú távon is fennmaradnak. Az EFT ereje többek között abban rejlik, hogy integrálja és hatékonyan alkalmazza a legújabb tudományos eredményeit a felnőtt intim kapcsolatokra fókuszáló kutatásoknak.

Mit mondtak mások az Ölelj át programról?

„Színesebb, szerteágazóbb volt a program, és mélyebbre vitte a kapcsolatunkat, mint gondoltam.”

„Nagyon jó volt mélyebb érzelmekre - mindkettőnk oldaláról - fényt deríteni és ezáltal félelmeinket megfogalmazni, igényeinket megosztani a párunkkal.”

„Egy biztonságos érzelmi közeget teremtett nagyon őszinte beszélgetésekhez. Szavakat, fogalmakat adott problémák beazonosításához, és a kapcsolatteremtéshez, -megerősítéshez, -építéshez. Köszönöm.”

Hogyan működik az Ölelj át program?

 

„A szeretet arra késztet bennünket, hogy érzelmileg kötődjünk ahhoz a néhány, számunkra legértékesebb személyhez, akik biztos menedéket nyújtanak nekünk az élet viharai közepette. A szeretet a védőbástya, melynek rendeltetése, hogy érzelmi védelmet nyújtson számunkra, hogy megküzdhessünk a létezés viszontagságaival.”

Sue Johnson

u

A program elérhető online formában, a pár saját otthona, vagy olyan hely, ahol nyugodtan, négyszemközt tudnak beszélgetni, van internet, és számítógépen/laptopon, kamerával tudnak bekapcsolódni az egyes alkalmakra. A kapcsolódás Zoom-on keresztül történik.

Személyes találkozó esetén kellemes, biztonságos környezet, ahol a négyszemközti beszélgetésekre intim, a többi pártól távol lévő lehetőséget biztosítunk.

Csoportos folyamatok, műhelyek, tematikus foglalkozások, tréningek és előadások egyéni árazással elérhetőek, melyekről aktuálisan frissített információt az eseménynaptárban talál.